diumenge, 30 de setembre del 2018

TORLITS

Durant finals de maig i principis de juny espio amb el "cata" a una parella de torlits (Burhinus oedicnemus) que estableixen el seu territori a uns camps acabats de plantar de gira-sols i els vaig seguint en el seu procés de reproducció. La femella cova els ous directament al terra i el mascle munta guàrdia uns metres més enllà, allunyant-se del niu amb el seu caminar com de joc d'estàtues quan creu que els estic observant, per atreure l'atenció cap a ell. Faig el seguiment fins que els perdo de vista pel ràpid creixement de les plantes de gira-sol. 
El torlit és una au esteparia emparentada amb els limícoles que a la plana de La Selva ocupa camps de cereals i erms. Es camufla perfectament enmig dels terrosos dels camps  de conreus extensius i tot i que és de bona mida costa de discernir i d'albirar. La manera més fàcil de detectar la seva presència sovint és gràcies als seus característics reclams nocturns i crepusculars. Tant és així que s'utilitzen per fer els censos d'aquests ocells. Durant un parell de temporades vaig participar en un cens de torlits on emetíem gravacions dels seus cants a primeres hores de les nits del mes de maig per fer-lo respondre i confirmar la seva presència o no en una zona determinada.
El reclam del torlit és un crit semblant el seu nom: Torlit, o Curlew en anglès, encara més onomatopeic, ja que efectivament sona cur-li-liiii o clii-urr-lii en versió nupcial, a part d'altres variants. La seva veu al mig dels camps de nit és com un udol als astres celestes, com una comunicació secreta i tel·lúrica de la Terra als altres planetes, alguns dels quals es fan ben visibles en aquestes nits clares de maig i juny del 2018: Mart, tan vermell i proper sota la Lluna, Júpiter, amb els quatre satèl·lits principals o galineans i Saturn amb els seus anells en bandolera, responent d'alguna manera, encara que només sigui amb la seva presència, al reclam del torlit, una au tan terrestre que mai tocarà les branques dels arbres.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar els teus comentaris sobre els posts publicats

PARDALEJANT PER LES TERRES DE PONENT

Recuperar la il·lusió per l'exploració i el descobriment, la simple possibilitat de veure animals que tenia mitificats per inaccessibles...