dijous, 22 de juny del 2023

GODZILLA PUJA ALS ARBRES

El llangardaix ocel·lat (Timon lepidus), el major dels nostres sauris, tot i ser terrestre i amagar-se dins de caus, de vegades tira cap amunt dels arbres si decideix que el depredador és terrestre i no li dona temps a fugir per terra cames ajudeu-me. Aquesta circumstància, no gaire freqüent, tot s'ha de dir, ens permet de vegades una observació detinguda i detallada d'aquests éssers fugissers. El cap és enorme, amb una boca que li ocupa tot ell. Uns ulls foscos i ametllats vorejats de petites escates, com finestres medievals, li donen un aspecte intel·ligent. Uns grans forats timpànics coberts d'una membrana externa negre li destaquen a la part posterior del cap. Li permeten detectar sons greus sobretot, i segurament les vibracions transmeses pel terra. La part superior del cap està coberta d'escates grans i dures, a mode d'escut. El cos és cobert d'escates petites i arrodonides, granulars, negres, verdes o grogues i blaves, aquestes últimes formant grups petits com taques. Les potes són robustes i amb cinc dits, especialment llargs els centrals i sobretot el quart de les potes posteriors, rematats amb ungles fortes. Cap i cos representen una mica més d'un terç de la llargada total, la resta és una cua llarga i forta que l'ajuda a desplaçar-se i a grimpar.

L'exemplar de les fotografies va ser reportat a Sils, on és força habitual constatar la seva presència, el diumenge 18 de juny del 2023.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar els teus comentaris sobre els posts publicats

PARDALEJANT PER LES TERRES DE PONENT

Recuperar la il·lusió per l'exploració i el descobriment, la simple possibilitat de veure animals que tenia mitificats per inaccessibles...