diumenge, 25 de setembre del 2022

CANVI CLIMÀTIC I PAPALLONES

2022 Ha estat un any nefast per les papallones en general. La sequera perllongada i la calor accentuada han fet que la vegetació primer i els insectes com les papallones, desprès, disminuïssin les seves poblacions. Només alguna papallona, adaptada a ambients molt àrids i secs, nord-africans de fet, i poc present fins ara entre nosaltres, ha reeixit i augmentat la seva freqüència. És la Sageta negra (Gegenes nostrodamus), ja detectada en anys recents a un alocar a prop d'Esclet, i que aquesta temporada s'ha fet habitual en aquest mateix lloc, segurament inaugurant una població reproductora més al nord que les que es coneixien fins ara. En altres llocs propers del Baix Empordà també ha passat el mateix cas i de fet, si mirem els mapes anuals d'observacions a Ornitho.cat, veurem clarament la seva progressiva extensió cap al nord.

2012


2013



2014


2015



2016


2017



2018


2019



2020


2021





2022


Conjunt de dades de les estacions del CBMS a Catalunya durant els últims 15 anys






Sageta negra (Gegenes nostrodamus)

Una altre observació puntual d'aquesta temporada ens fa pensar en el mateix efecte. Es tracta de la Papallona tigre (Danaus chryssipus), també provinent de l'Àfrica i latituds més càlides, amb un sol exemplar al mateix alocar esmentat. 

Aquests cas puntual i no significatiu com a una extensió del seu territori, no deixa de ser curiós i excepcional per la seva aparició en aquest lloc allunyat de la costa, per on sol desplaçar-se en les seves migracions. Apareix i es reprodueix amb periodicitat al Delta de l'Ebre arribant de vegades als Aiguamolls de l'Empordà com mostren els mapes d'exemple.

2021


2022



Papallona tigre (Danaus Chrysippus)


Aquests exemples ens expliquen una deriva cap al nord de papallones més pròpies d'ambients secs i extrems i per tant ens assenyalen clarament com a causa el canvi climàtic, juntament amb la davallada d'altres espècies adaptades tradicionalment al nostre clima i vegetació típiques fins ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar els teus comentaris sobre els posts publicats

EL MEU "GRAN ANY"

 El nombre total d'aus observades per mi durant l'any 2024 ha estat de 254 espècies, entre Catalunya (238), Aragó (11 més de diferen...