dilluns, 20 de març del 2017

BRANCHIPUS SCHAEFFERI

Durant una sortida per mar, a observar aus marines, em retrobo amb un vell conegut, naturalista com jo, que em comenta entusiasmat haver trobat un petit crustaci d'aigua dolça en una basseta temporal. La sortida en barca em fa prendre consciència de la importància del mar i de l'aigua per a la vida, de la seva riquesa i vivacitat. Durant el trajecte tenim oportunitat de veure els mascarells fent picats a l'aigua, gavots capbussant-se, un paràsit gros barallar-se amb els gavians per l'aliment. El mar és un rebost ple de vida i bull d'acció. Per això, en acabar la sortida, li dic al company naturalista d'anar a veure els crustacis que em diu. Al dia següent anem pels camins de la plana selvatana fins a una petita bassa, més aviat un toll d'aigües tèrboles i plenes de vegetació que comença a reduir-se perillosament i a assecar-se: ha de ploure aviat!. Des de fora ja es veu l'aigua plena de bitxos: de seguida endevinem les formes inequívoques dels petits crustacis anostracis que hem vingut a veure, nedant d'esquenes amb les seves extremitats branquials, però també de multitud de puces d'aigua o dàfnies, escarabats aquàtics, larves de mosquit.... Quan agafo el salabret i trec una mostra, a més d'una magnífica femella de Branchipus schaefferi carregada d'ous, atrapo puces d'aigua, larves d'odonats, de nedadors d'esquenes, exúvies de multitud d'invertebrats, etc. És ara quan veig la importància de l'aigua per a la vida. Aquest és un caldo primigeni, semblant als que hi havia en els primers temps de la vida sobre el planeta. L'aigua permet i dona alè a una ràpida successió d'éssers vius i de lluites per la vida.
Més tard, ja a la tarda, donant un passeig per una riera propera a casa, trobo les petjades d'un coipú. Un mamífer sud-americà lligat als ambients aquàtics i que prolifera sense fre en aquest món nostre tan globalitzat. L'aigua dóna oportunitats a tots els éssers.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar els teus comentaris sobre els posts publicats

PARDALEJANT PER LES TERRES DE PONENT

Recuperar la il·lusió per l'exploració i el descobriment, la simple possibilitat de veure animals que tenia mitificats per inaccessibles...